14 marca 2025
Katowice, Chorzów, Sosnowiec
Europe/Warsaw strefa czasowa
HARMONOGRAM MOŻE ULEC ZMIANOM. ZAPISY NA AKTYWNOŚCI OD 3 MARCA 2025 r.

Chemiczne śledztwa w mrocznym świecie fałszerstw produktów spożywczych

14 mar 2025, 09:10
1h 30min
aula Pawlikowskiego (Uniwersytecka 4)

aula Pawlikowskiego

Uniwersytecka 4

Mówca

Prof. Michał Daszykowski (Instytut Chemii)

Opis

Wykład inauguracyjny, młodzież szkół średnich i podstawowych klasy 7 i 8. Limit 250 osób.
Historia zna wiele przypadków, gdy producenci żywności, chcąc zwiększyć zyski, celowo dodawali do swoich produktów różne substancje, obniżając ich jakość, a czasem nawet czyniąc je niebezpiecznymi dla zdrowia. Jednym z rażących przykładów takich praktyk było dodawanie toksycznych barwników mineralnych, takich jak żółcień chromowa czy czerwień ołowiowa, do żywności. W XIX wieku fałszowanie podstawowych produktów spożywczych – mąki, herbaty, kawy czy przypraw – stało się tak powszechne, że konieczne było opracowanie pierwszych metod ich wykrywania.

Jednym z pionierów walki z tym procederem był Friedrich Accum, chemik, który jako pierwszy ujawnił, jak nieuczciwi handlarze w wiktoriańskiej Anglii narażali zdrowie i życie konsumentów. Dziś nowoczesne techniki analityczne, takie jak, mikroskopia, spektroskopia, obrazowanie hiperspektralne czy chromatografia, pozwalają precyzyjnie wykryć nielegalne dodatki i substancje toksyczne w żywności.

Podczas wykładu dowiecie się, jak naukowcy badają skład chemiczny produktów spożywczych i jak współczesna chemia pomaga zapewnić bezpieczeństwo żywności, chroniąc nas przed fałszerstwami. Jeśli interesuje Was ten fascynujący świat badań nad żywnością, zapraszamy do Śląskiego Interdyscyplinarnego Centrum Chemii, gdzie możecie studiować „Chemię żywności” i prowadzić badania z wykorzystaniem najnowocześniejszej aparatury!

Wykład transmitowany online na kanale youtube: https://www.youtube.com/live/0nRoydpjCT0

Główny autor

Prof. Michał Daszykowski (Instytut Chemii)

Dokumenty prezentacyjne